Omoto Talos Fusion 10, çıkrık tipi jig makinesi kullanımına alışıldığı takdirde; Lever (mandal-manivela) Drag sistemi sayesinde hızlı ve kısa sürede kalama ayarına müdahale olanağı sunar. Bu da size yemi alıp kaçma girişiminde olan balığı durdurup mücadele aşamasında büyük avantaj sağlar.
Fusion ve diğer omoto Lever Drag makine sistemlerinde kalama gücünün hızla ayarlanmasıyla, bir anda güçlü bir baskı ve sürtünme altına giren drag pulları; karbon fiber malzemeden üretildiği için dayanıklılığı üst seviyede olup uzun süre stabil güçte sürüklenme sunar. Ayrıca karbon fiber pullara baskı yapıp frenleyen parçanın kalın ve paslanmaz metal oluşu sayesinde karbon fiber pulların ömrünü uzatır.
Omoto Lever Drag Makinelerde Kalama Ayarı Nasıl Yapılır?
Lever Drag sisteminde kalama (sürüklenme) ayarını; istediğiniz gibi kişiselleştirebilirsiniz.
Öncelikle makarayı serbest bırakacak şekilde, mandalı kendinize doğru aşağı indirin.
Daha sonra mandalın üzerindeki hassas ayar tekerini istediğiniz gibi aşama aşama sıkarak veya gevşeterek ayar yapın. Not: Tekeri ileri çevirdiğinizde sıkar, geri kendinize doğru çevirdiğinizde gevşetir.
Sonraki aşamada kolu ileri konuma alıp istediğiniz konumdaki sürüklenme sertliğini elde edinceye kadar devam edin. Zaten bir süre sonra makinenize alışınca bu ayarları daha hızlı bir şekilde kolayca yapabileceksiniz.
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus; makineniz kalamadayken hassas ayar tekeriyle oynamayın. Uzun süreli kullanım için her hasas ayardan önce mandalı indirmeniz gerekir.
.Merada sürekli hassas ayarla mı uğraşacaksınız? Hayır tabiki. Bu sebeble önceden hassas ayar yaparken kalama mandalının makine üzerindeki konumlarını göz kararı belirleyerek ayar yapın.
Mesela strike yazısının olduğu konuma getirince ayarınız ortalama olsun. Sürpriz bir balıkla karşılaşınca mandalı tam ileri fullediğinizde max kalama ayarınıza ulaşmış olursunuz.
Not: Unutmayın Omoto Lever drag makineler gücü ile ön plana çıkmaktadır. Bu sebeble max. kalama ayarınızı yaparken, kullandığınız ip, lider ve iğne çeker değerlerini de göz önünde bulundurup kalama ayarınızı o şekilde yapın.
Eva topuzlu kalın metal kol tasarımı, kolay kavramayı ve az enerjiyle daha fazla güç uygulamayı üst seviyeye taşır; ayrıca elinizi de terletmez. Özellikle de slow jig aksiyonu yaparken bilekten hareket etme kolaylığı sağlayarak sizi yormadan kamış hareketleri ve makine kolu senkronizasyonu elde etmenize yardımcı olur.
Makine gövdesinin küçük kompakt yapıda oluşu sayesinde en hassas kamışlarda bile hissiyat kaybı yaşatmaz. Üstelik mücadele esnasında kolay kavranabilen gövdesi sayesinde balığı çekerken kol dönüşlerinde sağa ve sola sallanmalar en az seviyede yaşanır. Ayrıca derin kanallı, paslanmaz çelik dişlilier ve ağır baskıya dayanabilen krom rulmanlar sayesinde güçlü tork üretmesi de bu durumu destekleyip mücadeleyi konforlu hale getirmektedir.
Kullanıcıların genelde yaşadığı sorunların başında, büyük balıklarda star drag makinelerin gücünün yetersiz kalması ve makinenin kolunu çeviremeyişi ve de balığın taşa girme riskine karşı tereddüt edip kamışla pompalama ihtiyacı hissederek kamışa zarar vermesi ya da dişli sıyrılması oluyor. Eğer genel olarak normal büyüklükte balıklarla karşılaşıyorsanız star drag makineler de işinizi görecektir.
Eğer hassas, kırılganlık oranı yüksek teknik kamışlar kullanıyorsanız; balığı kandırdıktan sonra kamışınızı çok düşük bir açıyla sudan kaldırıp yük bindirmeden balığı çekmek için lever drag özellikli omoto talos fusion çıkrık makine ile balığı çok kolay kontrol altına alıp çekebileceksiz. Korkmayın dildeğiniz gibi güç uygulayın bu makineler ona göre teknoloji ve malzemelerle donatıldı.
Genel olarak Çıkrık Kullanımında Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Star Drag ya da Lever Drag makinelerde makarayı boşa almadan önce baş parmağınızla hafifçe baskı uygulayıp yavaş indirin sonra istediğiniz hızda inmesi için baskıyı azaltın. Çünkü aniden boşa bırakılan makara ipi geri sarar ve dolaşmalara sebeb olabilir. Özellikle de metal yemler formuna göre direkt inen yada düşüşüne göre durup hızlanan yapıda olup makaradan dengesiz hızlarda ip çekebilir.
Açık kafa tasarımına sahip çıkrıklarda; İpi geri sararken parmak ile yönlendirmeyi ve makaraya düzgün sarılmasını sağlamayı refleks haline getirin. Bu durum bir süre sonra sizi yormayacaktır. Buna dikkat etmezseniz; makara üzerinde belli noktalara toplanan ip dolaşmaya sebeb olur. Fakat balıkla mücadele ederken bu işlemi asla yapmayın (ip elinizi kesebilir) zaten baskı altında sarılan ip sizi idare edecek şekilde makara yatağında yolunu bulacaktır. Böyle durumlarda olumsuzluk yaşamamak için makara kapasitesinin üzerinde ip sarmamaya özen gösterin. Çünkü balıkla mücadelede illaki biraz yığılma olacak ve şişme dolayışla makaranın atına sürtüp sizi yavaşlatacaktır.
Bakımı ve Muhafazası Nasıl Yapılmalı? Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Unutmayın! Tüm lever drag sistem makineler; star drag makinelere nazaran güçlü olmasına rağmen bu sistem tasarımı gereği içine daha fazla su alabilen makinelerdir. Şimdi onları daha uzun ve verimli kullanabilmek için neler yapmamız gerektiğine bakalım…
Hazırlık Aşamasında
Makine hazırlarken genellikle yapılan hataların başında; su tutma oranı yüksek, ekonomik ve haliyle kopmasın diye kalın kullandığımız iplerdir. Bu ipler av esnasında tuzlu ya da kirli suyu akipmanımıza getirmekle kalmayıp; bize de banyo yaptırmaktadır. Bu da av süresince strese sebeb olmaktadır. Bu sebeble kaliteli, su tutma oranı düşük, ince ve güçlü ipler bu zararı minimuma indirecektir.
Ava Giderken ve Merada
Meraya giderken, makineyi teknenin yan tarafındaki kamış tutuculara koyup sarkıtmayın çünkü teknenize çarpan çarpan tuzlu su makineyi yıkamakla kalmayıp o çarpma şiddetiyle makinenin içine nüfuz etmektedir. Bir de gittiğiniz mera uzaksa ve hava yaz günü aşırı güneşliyse ısınan makinenin içindeki su buharlaşıyor ve tuz kalıyor. Bu durum genelde merada dinlenme esnasında ekipmanın güneş altında uzun süre bırakılmasıyla çok yaşanan bir olay. Artık ava başladınız ve elinizde bir tuz değirmeniyle av yapıyorsunuz. Dişlilerin ve rulmanların halini gözünüzde canlandırın… Ayrıca sıcaktan makinenin ve rulmanların içindeki koruyucu gress eriyip tuzlu suyun rulman içine girip orada kurumasına sebeb olabilir. Normal şartlarda kullanırsanız paslanmaz özellikteki rulmanlar içine su almaz.
Av Bittikten Sonra